Livscyklusanalyse – LCA

Livscyklusanalyser er et nødvendigt værktøj i det mere bæredygtige byggeri

Livscyklusvurdering (LCA) er en anerkendt metode til at dokumentere miljøpåvirkningen fra bygge- og anlægsprojekter. Med skærpede klimakrav og øget fokus på cirkulær økonomi er LCA rykket helt i front som et nødvendigt værktøj for bygherrer, rådgivere og entreprenører, der vil træffe veldokumenterede beslutninger, der reducerer CO₂-aftryk og ressourceforbrug.

EKJ hjælper med at integrere livscyklusvurderinger i alle projektfaser, så man minimerer miljøbelastningen. Vores ekspertise sikrer, at en LCA ikke blot opfylder lovkrav, men også skaber værdi gennem lavere CO₂-udledning, ressourceoptimering og bedre totaløkonomi.

Hvad indebærer en livscyklusvurdering?
En LCA analyserer et bygge- eller anlægsprojekts miljøpåvirkning gennem hele dets levetid og er typisk opdelt i fem faser:

  1. Råmaterialer – Udvinding og produktion af byggematerialer.
  2. Byggefasen – Transport, montering og energiforbrug.
  3. Driftsfasen – Energiforbrug, vedligeholdelse og renovering.
  4. Nedrivning – Affaldshåndtering og genanvendelse.
  5. Bortskaffelse/genbrug – Håndtering efter endt levetid.

Præcision gennem produktspecifikke miljødata
Miljøbelastningen beregner vi via LCAbyg med produktspecifikke miljøvaredeklarationer (EPD’er) for de mest retvisende resultater.

Nye lovkrav
Det opdaterede Bygningsreglement kræver LCA for alle nye byggerier. EKJ har bidraget til testfasen af disse krav samt til at udvikle den Frivillig Bæredygtighedsklasse. Vi har desuden deltaget i EU’s Level(s)-initiativ, der styrker bæredygtighedsstandarder på tværs af Europa.

LCA og totaløkonomi (LCC): En helhedsorienteret tilgang
Ved at kombinere LCA med totaløkonomiske vurderinger (LCC) opnås et solidt beslutningsgrundlag, der både gavner klimaet og sikrer en langsigtet, økonomisk bæredygtig investering.

Tidlig inddragelse af LCA giver størst effekt
LCA bør inddrages tidligt i projektet, hvor man kan forebygge den største miljøpåvirkning. EKJ sikrer, at bæredygtighed tænkes ind fra start, så dit projekt skaber værdi for både klima og økonomi.

DTU Skylab som rollemodel
EKJ har stor erfaring med LCA-beregninger af bygninger bl.a. i forbindelse med myndighedsgodkendelse, DGNB-certificeringer, Level(s) og tilsvarende systemer.

For LCA-beregning af anlægsprojekter anvender vi Vejdirektoratets og Banestyrelsens fælles beregningsværktøj, InfraLCA, hvor der specielt er fokus på projekternes klimabelastning, også kaldet CO2-fodaftrykket.

DTU Skylab er det første byggeprojekt, der indgår i DTU’s bæredygtige campusudvikling, som betyder, at fremtidigt nybyggeri skal certificeres til DGNB Guld.

EKJ har været bæredygtighedsleder/ansvarlig for DGNB-certificeringen og har herunder udført livscyklus- (LCA) og totaløkonomiberegninger (LCC). Projektet er  DGNB Guld-certificeret.

Læs om vores øvrige bæredygtighedsydelser. 

Vil du høre mere om LCA?

Lotte Krusegaard Madsen

Bæredygtighedschef, Miljø, Vej og Klima
Tlf: (+45) 25208960
Mail: lkm@ekj.dk

Morten Zimmermann

Innovationschef, VVS-afdelingen
Tlf: (+45) 20 27 83 94
Mail: mzi@ekj.dk

Projekter

Se hvilke projekter hvor vi har udført livscyklusanalyse.