Bygningsautomatik

Vejen til intelligente og energibesparende bygninger

Hos EKJ har vi bred erfaring med at udvikle bygningsautomatik, der optimerer byggeriernes energiforbrug og skaber bedre indeklima.

Med bygningsautomatik kan man fra centralt hold styre alt fra lys-, varme- og klimaanlæg til luftfugtighed og CO2-niveau. Det betyder eksempelvis, at bygningen kan indstilles til at åbne vinduerne, når luften bliver iltfattig. Til automatisk at skrue ned for varmen, inden kantinen fyldes med mennesker kl. 12. Eller til at køle sig selv ned om natten, hvor strømmen er billigst, når der er en varm sommerdag i vente.

Bygningsautomatik handler kort sagt om at kode bygningen til at træffe de rette valg, alt efter om solen skinner, strømmen er billig, eller det indendørs CO2-niveau stiger.

EKJ rådgiver om de intelligente valg

I EKJ arbejder vi både med at rådgive bygherre om de behov, som bygningen skal være programmeret til at håndtere og med at udvikle de systemer som sikrer, at alle bygningens systemer kan tale sammen og agere intelligent. Vi har også stor erfaring med at dokumentere, at bygningens systemer rent faktisk fungerer som tilsigtet, og at varme, ventilation, vand og el spiller sammen.

Bygningsreglementet stiller med Energirammen krav om, hvor meget energi et byggeri må få tilført, og bygningsautomatik er en god metode til at sikre, at de krav bliver mødt. Konstante datamålinger garanterer, at bygningens grænseværdier bliver overholdt, og at det hurtigt bliver opdaget, hvis en ventilator er deffekt, eller sidste person har glemt at slukke for lyset.

Hjælper med at spare ressourcer

Bygningsautomatik er et område, der kun vil komme mere fokus på i fremtiden, da det sikrer effektiv brug af de ressourcer, som det er så væsentligt, at vi sparer på.

Det betyder eksempelvis også, at vi i fremtiden kommer til at se bygninger, der selv kan finde ud af at økonomisere med strømmen alt efter, hvornår den er billigst.

Vi har erfaring med at udtænke og rådgive om bygningsautomatik i alle typer af byggerier – herunder laboratorier, hvor der er særligt høje krav til, at bygningen reagerer korrekt, når der eksempelvis arbejdes med giftige gasser eller brandfarlige materialer.

web-Skylab_photo_Adam_Mork_077_L

Ræk ud, hvis du vil høre mere

Troels Peter Lund Rasmussen

Gruppeleder, El-afdelingen, EKJ Teknik
Tlf: (+45) 5081 6648
Mail: tlr@ekj.dk

Projekter

Se udvalgte projekter hvor vi har udført bygningsautomatik