Facaderenovering af to skoler baseret på bæredygtige valg

EKJ hjælper Aalborg Kommune med at vælge de mest bæredygtige materialer – såvel miljømæssigt som økonomisk – i facaderenoveringen af Farstrup og Gistrup Skole.

I Aalborg Kommune står man med en udfordring, der vækker genklang flere steder i landet.

En række af kommunens skoler er nemlig opført efter byggesystemet, Danske Typeskoler, der så lyset i 1950’erne, er brugt i mindst 100 kommunale bygninger, og dengang revolutionerede måden, man byggede på.

Man havde dog næppe forudset, at de præfabrikerede betonplader ville løsne sig over tid, hvilket betyder, at EKJ skal hjælpe Aalborg Kommune med at renovere facaderne på Farstrup og Gistrup Skole. Nu hvor skolerne alligevel skal renoveres, har Aalborg Kommune besluttet, at de skal energioptimeres, og at renoveringen også skal bruges til at teste den frivillige bæredygtighedsklasse.

Fokus på bæredygtige materialer

Hvor byggebranchen indtil nu har haft stort fokus på at sikre en bæredygtig drift, vil der med de fremtidige krav, komme øget fokus på selve byggeprocessen og de materialer, som bliver brugt. Og netop materialevalget har spillet en stor rolle i renoveringen af de to skoler, fortæller VVS-ingeniør i EKJ Cecilie Andersen, der har stor indsigt i energi og indeklima og en supplerende uddannelse som DGNB-konsulent i bagagen.

”Vi vidste fra start, at begge skoler skulle have murstensfacader og bølgeeternit som tag, og så har vores opgave ellers været at hjælpe Aalborg Kommune med at træffe de mest bæredygtige valg.”

Valg af både bæredygtige mursten og genbrugsmursten

Som et led i det arbejde har EKJ bl.a. udarbejdet LCA-analyser (livscyklusanalyser) samt LCC-analyser (totaløkonomiske analyser) på renoveringen af skolerne.

Her undersøgte Cecilie Andersen blandt andet, hvilken forskel der er på, om man vælger at bygge med almindelige mursten, bæredygtige mursten eller genbrugsmursten. Og løsningen blev en kombination af de to sidstnævnte.

”Vi fandt ud af, at man næsten kan halvere CO2-belastningen ved at benytte bæredygtige mursten. Prismæssigt var det ikke ret meget dyrere end de almindelige mursten, så det valg var ret lige til. Det betyder, at 70 pct. af byggeriet er opført med lokalt producerede mursten, der er fremstillet bæredygtigt, fordi de enten er produceret med strøm fra vindmøller eller biogas, eller fordi man reducerer materialeforbruget ved at lave strategiske huller i murstenene.”

Bidrager til nye erfaringer med genbrugssten

I begge skoler bruges der også genbrugsmursten, som er blevet renset efter brug i andre byggerier. Erfaringerne med genbrugssten er stadig meget begrænsede, og prismæssigt ligger de også i den dyre ende. Til gengæld vinder de på CO2-kontoen.

”Vi ved, at genbrugssten performer godt i CO2-regnskabet, fordi vi skærer den energitunge produktion fra. Til gengæld ved vi endnu ikke, hvor mange gange vi kan bruge mursten igen. Mursten har cirka 120 års levetid fra ny, men hvordan det påvirker stenen, at den bliver renset og genbrugt i nye byggerier, er der brug for flere erfaringer med, og her bidrager Aalborg Kommune til ny viden på området.”

Som totalrådgiver bistår EKJ også med at:

  • Udskifte tag og vinduer, der bliver sænket, så alle børn fremover kan se ud ad vinduerne
  • Udføre en faseopdelt renovering, så skolerne stadig kan holdes åbent, mens byggeriet står på.
  • Indføre et nyt varmesystem for begge skoler og et vandsystem for Gistrup Skole for at optimere skolens forbrug.

 

Foto: Charlotte Dahl

Vidste du, at …

Mursten har en levetid på 120 år? Til gengæld er der brug for mere viden om, hvad der sker, når murstenene  renses og genbruges i nye byggerier.

70% af byggeriet ...

Er opført med lokalt producerede mursten, der er fremstillet bæredygtigt, fordi de enten er produceret med strøm fra vindmøller eller biogas, eller fordi materialeforbruget er reduceret ved at lave strategiske huller i murstenene.

Vi ved, at genbrugssten performer godt i CO2-regnskabet, fordi vi skærer den energitunge produktion fra. Til gengæld ved vi endnu ikke, hvor mange gange vi kan bruge mursten igen. Her bidrager Aalborg Kommune til ny viden på området.

Cecilie Andersen, vvs-ingeniør og DGNB-konsulent i EKJ

Bygherre

Aalborg Kommune

Samarbejdspartnere

Farstrup Skole: AK83 Arkitekter

Gistrup Skole: N+P Arkitektur

Lokation

Farstrup og Gistrup, Nordjylland

Status

I gang

Særlige fokusområder

Test af den frivillige bæredygtighedsklasse

Brugerinddragelse

Renovation af bygning i drift.

Indeklimaoptimering og arbejdsmiljø.