Et vigtigt skridt på vejen til at reducere vores bygningers energiforbrug
Vores bygninger står for næsten 40% af det samlede energiforbrug i Danmark, og en integreret del af vores rådgivning i EKJ går ud på at hjælpe vores kunder med at effektivisere deres energiforbrug og integrere grønne – og om muligt vedvarende – energikilder i deres forsyning.
Dels fordi mange af vores kunder har et ønske om at bidrage til den bæredygtige omstilling, men også fordi Bygningsreglementet stiller konkrete krav om, hvor meget energi en bygning maksimalt må bruge. Og her kan integrationen af solceller være en rigtig god metode til at hjælpe med at holde energiforbruget nede.
Solceller producerer nemlig ikke kun strøm, når solen skinner, men også når det er overskyet, blæsende og koldt, selv om effektiviteten falder.
En kreativ løsning på en svær udfordring
Brugen af solceller er stigende såvel på verdensplan som i Danmark, og i EKJ arbejder vi både med at integrere solceller i nye og gamle bygninger.
En klassisk udfordring er at integrere solcellerne på bygningers tagflader, så de på den ene side er selvrensende (fordi regnen skyller skidt og støv af panelerne), men på den anden side ikke skæmmer det arkitektoniske udtryk eller blænder de omkringliggende naboer. De discipliner og kreative ideløsninger er en helt naturlig del af vores rådgivning.
Solceller skal i det hele taget integreres med omtanke, for det er vigtigt, at de vender optimalt og etableres med den rette hældning, så de kan optage så mange solstråler som muligt. Det er derfor ikke alle bygninger, der ville kunne drage fuld nytte af et solcelleanlæg, ej heller få tilladelse til det. Hvorvidt det er en mulighed i jeres byggeri, hjælper vi naturligvis med at afklare som en del af vores rådgivning.
Vind- og solenergi er i dag blandt de billigste – og hurtigst voksende – energiformer. Alt afhængigt af anlæggets størrelse og energipriserne i øvrigt kan solcelleanlægget være tjent hjem efter 3-10 år, og selv efter 25 års brug, viser erfaringerne, at solcellerne kan præstere en effekt på 75%.
Batterier kan hjælpe med at lagre energien
Det kan være fordelagtigt at koble et batteri til solcelleanlægget, hvis man ikke har mulighed for at bruge al strømmen, når solcellerne producerer den i løbet af dagtimerne. Man får generelt mest ud af at bruge strømmen, når den produceres, men ved brug af batterier kan du lagre en stor del af den energi, som solcellerne producerer. For mange vil det derfor give en højere udnyttelsesgrad end et batteriløst anlæg.
Vil du høre mere? Så kontakt
Mikkel Skipper
Gruppeleder, El-afdelingen
Tlf: (+45) 27 80 01 31
Mail: msk@ekj.dk
Projekter
Eksempler på projekter hvor vi har ydet rådgivning om solceller