Den fredede bygning i Havnegade er tegnet af Arne Jakobsen og er på i alt 48.000 m². Nationalbanken er opført i årene 1965-1978. I 2009 blev den ikoniske bygning fredet af Slots- og Kulturstyrelsen, og det kræver en særlig nænsomhed i processen. Alt arbejde udføres derfor i tæt koordinering med Slots- og Kulturstyrelsen i forhold til at bevare bygningens arkitektoniske udtryk og design ude som inde.
Vores største projekt til dato
Susanne Skjellerup Thomsen, forretningsudviklingschef hos EKJ Rådgivende Ingeniører, står sammen med Nicolai Overgaard fra Rørbæk og Møller Arkitekter i spidsen for rådgiveropgaven. Underrådgiverne er bl.a. Varmings Tegnestue, Ove Arup & Partners Danmark, GEO, DBI, LYTT Architecture og Teknologisk Institut.
“Vi er afsindigt stolte af at være med på sådan et ikonisk projekt. Det er vores største projekt til dato sammen med hele holdet, så det er stort,” siger Susanne Skjellerup Thomsen, der også glæder sig over, at Nationalbanken lægger op til en samarbejdsform med en høj grad af dialog og samarbejde mellem bygherre og rådgiver.
En bygning, der giver kuldegys
Det bliver uden tvivl en opgave med mange faglige udfordringer. Ambitionen er at bevare den kuldegysende fornemmelse, som mange får, når de betragter den ikoniske bygning. Arkitektstuderende fra hele verden rejser til Danmark for at studere bygningen, som har en helt særlig aura omkring sig.
Formålet med restaureringen og renoveringen er at bringe bygningskomplekset op til nutidig standard ude som inde med respekt for de restriktioner, som fredningen giver. Bygningen skal fremover være moderne og opdateret i forhold til de funktioner, som Nationalbankens ca. 450 medarbejdere varetager.
Opgavens omfang
Bygningens indeklima opgraderes til tidssvarende, så man sikrer et godt arbejdsmiljø. Det betyder bl.a. også, at det gamle ventilationssystem udskiftes, ligesom tekniske installationer inkl. føringer og føringsveje udskiftes eller renoveres, energioptimeres og effektiviseres. Brandsikkerheden opgraderes, og kontorarealer m.v. ombygges, så de lever op til Nationalbankens ønsker og behov, herunder bl.a. ønsket om en mere fleksibel indretning.
Samtidig gennemføres en række udvalgte vedligeholdelsesopgaver af bygningsdele og tekniske installationer indeholdt i Nationalbankens 10 års drifts- og vedligeholdelsesplan.
Udvendigt skal marmorpladebeklædningen udskiftes, lige som glasfacader, vinduer og gårdhaver skal renoveres. Tag inkl. tagkonstruktion på bygningens lave del bliver udskiftet.
Som følge af stigende vandstand i Københavns Havn og tilstødende kanaler er det afgørende, at bygningen klimasikres mod stigende grundvandstryk/opdriftsfare, indtrængende vand i kælder og eventuelle sætningsskader i kældervægge og bundplader. Herunder foretages bl.a. nødvendige udskiftninger af jordankre, som skal holde banken sikkert på plads.
Fotos: DroneRune og EKJ