Certificering
For at afgøre, hvor bæredygtig en bygning og dens omgivelser er, findes der forskellige slags certificeringer – fx DGNB og Svanemærket – der ud fra en række kriterier vurderer de sociale, miljømæssige og økonomiske aspekter.
I EKJ har vi flere uddannede DGNB-auditorer og Svanemærkningskonsulenter, som kan stå for at håndtere certificeringsprocessen under opførelse eller renovering af et byggeri. Desuden har mange af EKJ’s ingeniører været med på projekter, som allerede har fået et DGNB- eller Svanemærkningscertifikat.
Herunder kan du læse om tre forskellige måder at bæredygtighedscertificere byggerier på: EU’s taksonomi, Svanemærket og DGNB.
EU’s taksonomi
EU’s taksonomi oversætter EU’s klima- og miljømål til en række kriterier, der fastsætter, hvornår en økonomisk aktivitet anses for at være miljømæssigt bæredygtig.
Taksonomien gælder p.t. kun børsnoterede virksomheder med over 500 ansatte samt finansielle institutioner.
En økonomisk aktivitet er defineret ved varer eller tjenesteydelser, der udbydes på et marked. F.eks. er et byggeri en økonomisk aktivitet for en virksomhed. Opførslen af byggeriet består af økonomiske aktiviteter, der indbefatter både fysiske varer – som fx vinduer – og tjenesteydelser som fx rådgivning.
Virksomheder kan bruge taksonomiens klassificering til at synliggøre og kommunikere om deres bæredygtige tiltag, mens investorer kan bruge taksonomien til at finde virksomheder at investere i, som kan dokumentere, at de arbejder med bæredygtige tiltag.
Selvom det kun er relativt få virksomheder, som direkte skal rapportere på efterlevelse af taksonomien, vil hele værdikæden blive påvirket. Alle parter skal handle i overensstemmelse med taksonomiens kriterier, men også bidrage til dokumentationen heraf. Derudover er det forventningen, at flere virksomhedstyper på sigt vil blive omfattet af rapporteringskravet.
I EKJ tilbyder vi at stå for en ’EU Taksonomi’-verificering af et byggeri. Vi styrer processen og bidrager til, at alle parter leverer dokumentation i forbindelse med køb/salg, renovering eller nybyg af en ejendom eller portefølje.
Svanemærke
Svanemærket er et oplagt redskab at arbejde med, hvis I ønsker at opføre et byggeri med fokus på den miljømæssige kvalitet – påvirkningen på mennesket, naturen og samfundet.
Svanemærket har en holistisk tilgang og ser på hele byggeriets livscyklus. Det betyder, at der både er krav til materialer, til selve byggeprocessen, til brugsfasen – og til håndtering af affald og recirkulering af byggematerialer.
Der er samtidig fokus på, hvordan tiltag i én fase har positiv effekt flere steder i livscyklus. Derfor er Svanemærket også et godt redskab til at fremme cirkulært byggeri.
DGNB
DGNB-certificering omfatter en række kriterier, der samlet vurderer en bygning, en renovering, et byggeri eller et byområde ud fra en række sociale, miljømæssige og økonomiske parametre. Det kan f.eks. være biodiversitet, indeklima, miljøfarlig og sundhedsskadelig kemi, CO2-aftryk, sociale forhold og holdbarhed.
DGNB giver bygherren et strategisk værktøj, der kan tilpasses målet for bæredygtighed for det enkelte projekt og de involverede aktører. Hermed kan I stille krav og afstemme forventninger ud fra en prædefineret ramme. Dertil kommer, at I får tredjepartsverificeret data og tilhørende dokumentation, der er relevant i forbindelse med ESG-rapportering og grøn finansiering.
Har du brug for rådgivning om certificering?
Bæredygtighedschef, Lotte Krusegaard Madsen
lkm@ekj.dk