EKJ har i mere end 30 år været en af de faste samarbejdspartnere, når Arp-Hansen Hotel Group har skulle udvikle deres voksende hotelgruppe. Seneste skud på stammen er et råt luksushostel.
I samarbejde med Kim Utzon Arkitekter og Arpe & Kjeldsholm har EKJ transformeret Falcks tidligere kontor- og garageanlæg til et moderne hostel, der hylder sit historiske ophav og den cirkulære tankegang.
Bygningens originale betonkonstruktion er nemlig blevet bevaret og på kreativ vis udviklet til bl.a. at rumme 433 værelser, to grønne tagterrasser, fire barer, en gårdhave og et ministadion. Omdannelsen har krævet stærke ingeniørfaglige kompetencer fra start, da der skulle etableres en ny, stor kælderetage midt i det centrale København.
”En meget stor udfordring har været at få etableret en ny kælderbygning helt tæt på de eksisterende bygninger. Kælderbyggerier i det centrale København er generelt tricky, da man kun må sænke grundvandet indenfor et meget afgrænset område, når man bygger. Etableringen blev vanskeliggjort af, at vi arbejdede midt imellem to store nabobyggerier, der også etablerede nye kældre dybt under grundvandsspejlet, og vi samtidig skulle tage hensyn til den fredede Politigård i vores udgravninger. Det har krævet grundige undersøgelser af jordforholdene, skarp håndtering af grundvandet, en særdeles nænsom nedramning af spunsen og tæt koordinering med nabobyggerierne,” siger Lars Bundgaard, der er leder af konstruktionsafdelingen i EKJ.
Konstruktionerne skal frem i lyset
Det var dog ikke kun etableringen af en ny kælderetage, der gav udfordringer i byggeprocessen. Med byggeriets nye funktion fulgte også en række nye krav.
”Når man skal omdanne en kontorbygning til et hotel, og der samtidig er et ønske om at tilføje en ekstra etage, ja så skal bygningen pludselig kunne klare en større belastning end tidligere. Det har resulteret i nogle meget synlige indgreb, hvor vi har forstærket de eksisterende søjler og vægge med markante stålrammer. Det ville være et problem i mange andre byggerier, men i det her projekt har Arp-Hansen og Kim Utzon Arkitekter fra start ønsket et råt look. Det har uden tvivl været til vores fordel, og resultatet er blevet enormt fedt,” lyder det fra Lars Bundgaard.
Genanvendelsen af den oprindelige betonkonstruktion er et af de mange tiltag, der har været med til at give Next House en stærk bæredygtig profil. Målet er, at det nye hostel skal have en DGNB-Guld certificering – en rådgiveropgave, som EKJ også står for.
Hemmeligheden bag Arp-Hansens stærke hotelteam
EKJ har i mange år været fast samarbejdspartner, når Arp-Hansen Hotel Group har skulle udvikle eller renovere deres voksende hotelgruppe. Det samme har entreprenøren Arpe & Kjeldsholm, og det mangeårige samarbejde giver klare fordele.
”Arpe & Kjeldsholm har stor ekspertise indenfor hotelbyggeri, og deres tillidsbaserede samarbejde med mange faste underentreprenører og leverandører gør, at processen er enormt gnidningsfri, og at vi ikke skal bruge oceaner af tid på at udarbejde kontrakter og grænsefladeskemaer. Derudover er Arp-Hansen en meget professionel og beslutningsdygtig bygherre, der ved præcis, hvad de vil have. Vores fælles referenceramme betyder også, at vi kan gå til bidet og træffe lynhurtige beslutninger: Hvis jeg spørger, om vi skal tænke badekabinen i retning af Tivoli Hotel eller Wakeup Copenhagen, så ved alle parterne med det samme, hvad jeg snakker om. Den type samarbejde er svært at sætte en pris på,” siger Lars Bundgaard.