september 10 2020 0Kommentar

DTU’s innovationshub er afleveret

Vi er stolte af som totalrådgiver at være med til at aflevere en fantastisk bygning til de studerende på DTU. Tilmed er der tale om et byggeri, som er det første DGNB-certificerede på DTU. Der er også arbejdet med FN’s verdensmål i projektet. Bygningen er blandt andet designet, så den har et minimalt energiforbrug, er fleksibel og let kan ombygges til nye formål. Der er et godt indeklima, optimale forhold for akustik og dagslys og så kræver byggeriet et minimum af vedligehold.

Marianne Thellersen, koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab på DTU siger:

“Det er nogle fantastiske rammer, vi har fået. Vi er stolte over det smukke byggeri, som rummer alt, hvad man kan drømme om i et innovationsmiljø. Der er højt til loftet, ambitionerne er skyhøje, og engagementet og aktivitetsniveauet er helt i top. Vi glæder os til at kunne invitere endnu flere studerende, forskere og virksomheder ind i DTU Skylabs miljø.”

DTU Skylab, DTU’s innovationshub, har fået mere end dobbelt så meget plads til teknologibaseret innovation i en bygning, der spejler DTU Skylabs værdier. Byggeriet er muliggjort af en donation på 80 mio. kroner fra Den A. P. Møllerske Støttefond og åbnede i sidste uge.

Åbenhed, mod og ambition

Hjertet i bygningen er en stor projekthal med 13 meter til loftet som blandt andet giver mulighed for at lave prototyper i stor skala. Omkring projekthallen ligger GMO-laboratorier og multilabs, 3D print lab og værksteder, og op gennem bygningen finder man forskellige typer af kontor- og arbejdsområder, mødesteder, café og en udendørs tagterrasse ”Skybar”. Den store Arena, som er en hybrid mellem auditorium og event-område, danner ramme om undervisning og DTU Skylab’s mange udadvendte aktiviteter.

Bygningen tager afsæt i den oprindelige DTU Skylab-bygning og er designet af Rørbæk & Møller Arkitekter som en elegant komposition af stablede bokse. Facaderne er beklædte med perforerede alu-plader i hver sin farve inspireret af DTU’s oprindelige bygningsfarver, gul tegl og sorte facadepartier. Tilsammen danner de stablede bokse en naturlig helhed for én samlende bygning til DTU Skylabs mange aktiviteter og skaber en stærk identitet i området.

En bygning der rækker ud mod stjernerne

Den store projekthal i hjertet af bygningen strækker sig op gennem etagerne mod en nærmest åben himmel af ovenlys og signalerer højt til loftet, mod og en ambition, der rækker ud mod stjernerne.

Den stramme komposition af bokse pakket ind i aluminium og de mange glaspartier får modspil af et indretningskoncept, der sammen med særbelysningen skal skabe et levende hus med kontraster i stemning og udtryk. Store træer og forskellige typer af slyngplanter er stemningsskabende elementer, og et mix af forskellige nye møbler og genbrug af designklassikere fra DTU’s lager skaber variation og identitet til områderne.

I lysdesignet er der blandt andet benyttet lysbomme med teknikspots og teaterlamper, der kaster kraftigt, men varmt lys ned i mindre zoner og er med til at skabe en menneskelig skala i den store projekthal. DTU Skylabs samlede areal er på knap 5.000 og består, ud over den nye bygning, af DTU Skylabs eksisterende lokaler i en ombyggede forskningshal fra 2014, tegnet af Juul & Frost Arkitekter.

Fakta:
Areal: ca. 2.800 m2
Budget: 99 mio. kr.
Byggeperiode: 2019-2020
Arkitekt: Rørbæk & Møller Arkitekter
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
Landskab: BOGL
Hovedentreprenør: NH Hansen & Søn A/S
Bygherrerådgivere: Rambøll Danmark, mtre aps, LMH International
Inventarrådgivning: mtre aps, Urgent.Agency A/S
Lysdesign: Lightscapes aps

 

Foto: Niels Nygaard