august 20 2024 0Comment
Killerup Rende, som løber under SDU Nyt Sund. Foto: EKJ

Nyt SUNDs stålkonstruktioner: Svævende gangbroer og taghængte trapper

Nyt SUND’s stålkonstruktioner: Svævende gangbroer og taghængte trapper

Nyt SUND er et banebrydende byggeri, der bygger bro mellem Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital. EKJ har som en del af konsortiet MedicOUH været med fra starten af projektet, hvor svævende gangbroer og hængende trapper sikrer både funktionalitet og æstetik.

Omgivet af grønne områder er Nyt SUND vokset frem som en ægte brobygning mellem det eksisterende SDU og Odense Universitetshospital, hvor de tre bygningskomplekser tilsammen udgør et kilometerlangt byggeri.

Ét af de elementer, man skulle tænke ind, da man udformede koblingsbygningen Nyt SUND, var vandløbet Killerup Rende, der løber midt igennem byggeområdet.

For at sikre vandløbet fri passage fik Nyt SUND derfor to karakteristiske og ca. 50 meter lange bygningsbroer. Lige så smukke og svævende, som de ser ud, lige så komplicerede var de at realisere.

”Det er ikke en dagligdagsopgave at sikre bæreevnen i en næsten svævende konstruktion, der både skal fungere som passage og opholdsrum,” fortæller EKJ’s konstruktionsingeniør og gruppeleder, Peter Droob, der var ansvarlig for konstruktionerne på Nyt SUND.

Gangbroer holder, hvis betonsøjler under ryger
De svævende gangbroer løber i anden sals højde og bliver understøttet af seks betonsøjler og de to bygninger, som broerne forbinder.

Broerne er konstrueret, så de stadig kan bære, hvis man fjerner én søjle. Den sikring skal gardere mod uforudsete hændelser, som hvis nogen kommer til at køre ind i en af betonsøjlerne. Derudover var det et vigtigt krav, at man også skal kunne opholde sig på gangbroen.

”Nogle gange kan man mærke, at svævende konstruktioner giver sig, og her skulle vi så tage højde for, at folk både opholder og bevæger sig på broen. Derfor stillede vi meget store belastningskrav til konstruktionen (500 kg/m2, red.) og udførte dynamiske analyser, så man både kan gå på broen uden en gyngende fornemmelse og sidde komfortabelt uden at mærke vibrationer,” siger Peter Droob.

Minder om en traditionel skråstagsbro
Han tilføjer, at man på mange måder kan sammenligne bygningsbroerne med en traditionel skråstagsbro bl.a. på grund af den måde, skråstagene i stålkonstruktionen er orienteret.

”Broen påvirkes af vinden, som kan strømme både over og under bygningen samt store temperaturudsving på grund af de store glasarealer. Derfor måtte vi designe samlingerne til de tilstødende bygninger, så bygningsbroen kan bevæge sig op til 15 mm, uden at det påvirker de øvrige konstruktioner.”

Taghængte trapper
Bevæger man sig rundt på Nyt SUND, støder man på andre interessante stålkonstruktioner som for eksempel trapper, der er fæstnet i tagkonstruktionen og svæver fra loftet.

Især er trappekonstruktionen i koblingszonen til Odense Universitetshospital ret spektakulær.

Selve trappen hænger som et modul i lette fladjern, der måler 70 x 25 mm, og fungerer som stropper, der skal sikre trappens lodrette akse. Vandret skal trappen være stabil i sig selv.

”Vi har monteret en fordelerbjælke i tagkonstruktionen, der fordeler belastningen ud på betondækket. Det sikrer, dels at vi kan have en let og svævende konstruktion, dels god komfort, så det føles behageligt at gå på trappen,” siger Peter Droob.

Læs mere om EKJ’s rådgivning på Nyt SUND

Broerne i Nyt SUND er konstrueret, så de stadig kan bære, hvis man fjerner én søjle. Sikringen garderer mod uforudsete hændelser, som hvis nogen kommer til at køre ind i en af betonsøjlerne.

Blandt de mange interessante stålkonstruktioner på Nyt SUND er trapper, fæstnet i tagkonstruktionen, og som ’svæver’ fra loftet. Her ses en af trapperne, der hænger som et modul i lette fladjern, der måler 70 x 25 mm og fungerer som stropper, der skal sikre trappens lodrette akse. Vandret skal trappen være stabil i sig selv.

Mere info om Nyt SUND

I samarbejde med bygherren Vejdirektoratet, KHR Architecture og Dall & Lindhardtsen A/S har EKJ bl.a. stået for projekteringen af Nyt Sundhedsvidenskabeligt Fakultet (Nyt SUND), som er sammenbygget med Syddansk Universitets eksisterende bygninger og med Nyt Odense Universitets Hospital (Nyt OUH). Det 50.000 m2 store byggeri blev indviet i marts 2024.

Læs mere og se en video om Nyt SUND.