Et stort og råt køkkenalrum i new yorker-stil. Rolige, historiske farver på væggene. Og en modernisering af de hårdt medtagne rum, der både skaber hjemlige rammer for herbergets brugere og gode arbejdsvilkår for de ansatte. Det er nogle af de elementer, der har guidet renoveringen af Herbergscentret Sundholm.
Renoveringen af herberget er en del af DSP Plus, som er et strategisk partnerskab med Københavns Kommune. Her arbejder EKJ fast sammen med Jakon og Rørbæk og Møller Arkitekter om en række projekter med fælles træk, der bl.a. omfatter nybygning, ombygning og renovering af omsorgs- og idrætsbyggerier. Se bl.a. også Stubberupgaard, som er en af de andre opgaver, som DSP Plus teamet har løst for Københavns Kommune.
Bygningens kvaliteter bevares
I tilfældet med Sundholm har opgaven været at lave en total indre renovering af Herbergscentret, der blev bygget som en arbejds- og tvangsanstalt i starten af 1900-tallet. Med tiden har bygningen skiftet karakter til bl.a. at være et herberg for hjemløse med svære sind og komplekse problemstillinger.
For DSP-Plus teamet har det været en generel rettesnor at stedet overskueligt og trygt, og at arbejde videre med de kvaliteter, der allerede findes i bygningen. Som de næsten fire meter høje etager, der giver en god rummelighed, og de høje vinduer, som lukker dagslyset ind.
For at skabe et trygt og roligt miljø har teamet arbejdet på at skabe stor synlighed mellem medarbejdere og brugere, ligesom der har været fokus på at undgå trange og begrænsede arealer. Samtidig skal indretningen også være så robust, at den kan modstå hårdt brug, og derfor kommer stedet også til at fremstå enkelt og ligetil.
Godt indeklima kræver plads
Derudover har opgaven været at bringe bygningerne op til moderne byggestandarder. Og det kan godt være lidt af en opgave, når man med et bevaringsværdigt byggeri at gøre, som der skal værnes om.
”Der er næsten altid for lidt plads, når vi står med de her renoveringsprojekter, for de gammeldags byggerier er slet ikke bygget til at imødekomme nutidens krav til f.eks. indeklima, som kræver store ventilationsanlæg. Så vi har måtte tænke kreativt og flette ventilationsanlægget ind i tagkonstruktionen, hvor de enkelte aggregater er placeret mellem spærene,” fortæller EKJ’s projektleder, Flemming Hansen.
I første omgang er den ene af herbergets to bygninger, Bygning 16, færdigrenoveret, og nu går arbejdet med den anden fløj, Bygning 20, i gang.
Med renoveringen får Sundholm Herbergscenter store opholdsstuer, fælles køkkener og nyindrettede værelser, hvor der vil være 64 pladser plus otte såkaldte plejepladser, når hele Herbergscentret er færdigrenoveret.
Fotos: Astrid Maria Rasmussen / KK