Mød VVS-ingeniør Ane Andersen: Passion for renovering, indeklima og konkurrencesvømning

Maskinmester i EKJ Mathias Lykke Andersen står foran Nationalbanken, som han er med til at renovere og restaurere. Foto: Charlotte Dahl

Mød Mathias – maskinmesteren, der får Danmarks mest komplekse byggerier til at præstere på højeste niveau

Som maskinmester og gruppeleder forener Mathias Andersen teknisk indsigt og praktisk overblik for at levere banebrydende løsninger inden for indeklima og energieffektivitet. Med projekter fra beskyttelse af museumsgenstande til fredede bygninger sikrer han, at tekniske installationer fungerer – og gør en forskel.

Maskinmester Mathias Andersen er en uundværlig nøgleperson, når det handler om at optimere avancerede bygningsinstallationer.

Som commissioning-leder (Cx) har han ansvaret for at sikre, at de tekniske systemer lever op til skrappe krav til funktionalitet og bæredygtighed – en rolle, der bliver stadig vigtigere med stigende energikrav og komplekse teknologier.

Men Mathias’ styrke stopper ikke ved teknikken.

”Mathias er også en dygtig koordinator, der med en kundeorienteret dialog og stor ro skaber konstruktivt samarbejde på tværs af bygherrer, rådgivere, entreprenører og driftsfolk. Med ham i front forløber komplekse projekter struktureret – med komplekse løsninger, der fungerer i praksis. Det gør ham til en værdsat samarbejdspartner, der sikrer, at bygninger ikke kun opfylder nutidens krav, men også er klar til fremtiden,” siger forretningschef i EKJ Jon Gjørlund og tilføjer:

”Fra det øjeblik, Mathias i 2020 trådte ind ad døren til EKJ som maskinmesterpraktikant, viste han de bedste takter til at blive en dygtig rådgiver med flair for teknik, ledelse og kommunikation. Derfor har vi for nyligt udnævnt ham til at være gruppeleder for EKJ’s team af maskinmestre og ingeniører, der rådgiver om bygningsautomation, automatik og commissioning.”

Bidrager med vigtige kompetencer på prestigeprojekter

Mathias har arbejdet på flere af Danmarks mest spændende byggeprojekter. Fra at sikre det perfekte indeklima for 14 millioner museumsgenstande på Statens Naturhistoriske Museum til at levere skræddersyede løsninger for forskere, studerende og dyrefaciliteter på Nyt Sundhedsvidenskabeligt Fakultet i Odense (Nyt SUND).

Nationalbanken byder på spændende udfordringer

I øjeblikket sætter han sine kræfter ind på restaurering og renovering af Nationalbanken – en opgave, der kræver både teknisk snilde og respekt for den fredede arkitektur.

”Renovering af Nationalbanken er en særlig udfordring, fordi vi på grund af fredningen arbejder under snævre rammer, men skal opfylde store krav til både æstetik og teknik. Mit bidrag til projektet er bl.a., at jeg har udviklet en detaljeret Cx-plan baseret på DS3090-standarden (som definerer krav og anbefalinger for at sikre kvalitet og driftssikkerhed i byggeprojekter, red.),” siger Mathias og fortsætter:

”Formålet med commissioning-planen er at sikre, at bygningens tekniske installationer fungerer som tiltænkt og opfylder kravene til funktion, indeklima og energieffektivitet.”

Han har også ansvar for at koordinere systemmanualer, verificeringsrapporter og undervisningsplaner for driftspersonale, der skal sikre en problemfri overgang fra projekt til drift, når Danmarks Nationalbank overtager nøglerne i 2030.

I forløbet har han bl.a. bidraget med at definere særlige milepæle for projektets livscyklus.

”Jeg har været med til at definere 18 milepæle, som spænder over hele projektets livscyklus – fra mekanisk komplettering til energibesparelser. Hver milepæl er koblet til acceptkriterier, som sikrer, at projektet holdes på rette spor. For eksempel dokumenterer milepælen ’Indregulering komplet’, at alle tekniske systemer er justeret korrekt og klar til drift, mens ’Tværfaglig verificering komplet’ sikrer, at samspillet mellem systemerne er testet og valideret,” siger Mathias.

Komfort og funktionalitet som ideal

På spørgsmålet om, hvad hans faglige ideal er, siger han:

Mit mål er at skabe bygninger, hvor komfort og funktionalitet går hånd i hånd – usynligt for øjet, men mærkbart i hverdagen.”

BLÅ BOG

Mathias Andersen, 29 år, gruppeleder for EKJ’s team af maskinmestre og ingeniører, der rådgiver om bygningsautomation, automatik og commissioning. Kom tili EKJ i 2021. Er uddannet maskinmester på Københavns Maskinmesterskole i 2021 på den maritime linje. Læser e-cand.jur. ved siden af sit arbejde på Syddansk Universitet. EKJ indstillede ham til Årets Unge FRI-rådgiver i 2025.

Vidste du at…

Nyt SUND stod Mathias Andersen i spidsen for en Cx-proces, der omfattede hele 29.993 målepunkter inden for bygningsautomation (BMS) – fra energiventiler til overvågning af CT-scannere. Dette overstiger langt normalen i byggerier, hvor et standardventilationsanlæg typisk kun har ca. 40 BMS-punkter.

For at holde styr på mere end 1.600 delmilepæle udviklede han et digitalt verificeringsark, som visualiserede fremdriften og sikrede overblik for alle parter.

Mathias var også med til at udvikle en utraditionel løsning, hvor alle varme- og køleanlæg blev udstyret med 100 % elektrisk styrede flow- og energiventiler, der muliggør konstant overvågning og optimering. Normalt bruger man manuelle VVS-ventiler.

Løsningen med de elektrisk styrede ventiler sikrer løbende dataindsamling, som optimerer BMS-systemets ydeevne og finjusterer bygningens energiforbrug, hvilket øger bæredygtigheden.

2 skarpe

1. Hvorfor valgte du at arbejde i EKJ?

Det var lidt tilfældigt. Jeg vidste, at det skulle være noget med byggeri, og kontoret på Østerbro lå tæt på, hvor jeg bor. Min praktikperiode hos EKJ var både spændende og lærerig – der var god kemi med cheferne, interessante arbejdsopgaver og meget frihed til at planlægge mit arbejde. Derfor var det naturligt for mig at fortsætte mit arbejdsliv der.

2. Hvad er det bedste ved at arbejde i EKJ?

Helt klart kulturen – her er en ægte familiestemning, hvor man kender hinanden. Og cheferne giver dig plads til både at brillere og rum til at lære af dine fejl. Du får frihed til at udfordre dig selv og udvikle dine kompetencer. Da jeg f.eks. spurgte min chef, om jeg måtte læse jura ved siden af arbejdet, var svaret ja. Og så elsker jeg, at kontoret og mange af vores projekter ligger midt i byen. Jeg kan gå, cykle eller tage metroen.

Vidste du at…

Statens Naturhistoriske Museum var Mathias med til at sørge for optimale klimaforhold for alt fra hvalskeletter til sarte genstande i formalinkar. Det gjorde han bl.a. ved at lede over 100 Cx-tests af installationer i ventilationsanlæg, laboratorier og køle-/fryserum, for at tjekke at fugt, temperatur og luftkvalitet var helt i top.

Vil du være en del af EKJ?

Se hvilke stillingsopslag vi har på vores karriereside.