november 21 2024 0Comment
Projektleder hos EKJ, Mikael Almind Lund, med drone i Kødbyen i København

Kødbyens byggeplads set fra oven: Droner sikrer arbejdsmiljø og øger brandsikkerhed

Kødbyens byggeplads set fra oven: Droner sikrer arbejdsmiljø og øger brandsikkerhed

Droner til at observere og registrere fremdriften på byggepladser har mange fordele. Bl.a. sparer de tid, forbedrer håndværkernes arbejdsmiljø og reducerer brandrisiko, siger gruppeleder hos EKJ Mikal Almind Lund, der bruger droner ved renovering af den fredede Kødby i København.

Drømmen om at forene den digitale verden og byggebranchen udlever gruppeleder Mikal Almind Lund fra EKJ under renoveringsprojektet af Den Hvide Kødby på Vesterbro i København. Her har han nemlig hyret Drone-Observation til løbende at filme byggeriets fremdrift.

Ved hjælp af termiske kameraer og 4K-billedteknologi fanger dronerne ekstremt skarpe detaljer, som ellers ville kræve mange ressourcer og tidskrævende opmålinger. Hver uge indsamler droneflyvningerne data om arbejdsmiljø, fremskridt på projektet og brandsikkerhed.

”Drone-teknologi giver langt bedre data end en traditionel 3D-model, da det er virkelige billeder fremfor visualiseringer,” siger Mikal Almind.

EKJ er som bygherrerådgiver på en del af renoveringen af den fredede Hvide Kødby i gang med at genskabe det originale udtryk fra 1934. De fredede bygninger på 10.500 m2 huser i dag bl.a. fødevaregrossisten Inco og en række restauranter. Hele bygningens klimaskærm – tag, facader og vinduer fra første sal og opefter – skal enten udskiftes eller restaureres, så det hele kommer så tæt på den oprindelige Kødby som muligt.

Alle partnere i renoveringen – bl.a. hovedentreprenøren Kjær Knudsen og bygherren Københavns Ejendomme – kan til enhver tid tilgå de opdaterede 360-graders billeder af arbejdet både inde og ude samt dokumentation af alle arbejdsgange.

”Det giver et fælles og gennemsigtigt arbejdsgrundlag, som sparer tid – og tid er jo penge i alle byggeprojekter,” siger Mikael Almind Lund.

Øget sikkerhed på byggepladsen

En anden win-win er, at droner gør det nemmere at følge, om alle sikkerheds- og arbejdsmiljøkrav overholdes på byggepladsen. Dronerne måler og dokumenterer også mængder af affald og affaldssortering samt registrerer forhold, som Arbejdstilsynet kræver dokumentation for.

Drone-Observation har specialiseret viden om renoveringsprocesser og arbejdsmiljøkrav og melder tilbage i data-management-systemet Dalux, hvis noget kræver opmærksomhed som for eksempel et manglende stillads-gelænder. I tilfælde af sne, kan man se, om adgangsvejene er ryddede.

Termisk data afslører skjult varmeudvikling

Ifølge projektleder Peter B. Jensen fra EKJ er en bedre brandsikkerhed også en stor fordel ved droneobservationen.

”Når man lægger tagpap på et tag, der i baner bliver brændt fast på underlaget, kræver loven, at der er en fysisk brandvagt, som kan reagere på røgudvikling. Med et termisk kamera kan droner registrere varmeudvikling inde i tagkonstruktionen, som en menneskelig vagt ikke kan se. Dette ekstra sikkerhedsniveau sikrer, at alle på, indeni og udenom den fredede bygning kan føle sig trygge. Det værdsætter mange i lyset af tidligere byggepladsbrande som den i Børsen,” siger han.

Stigende efterspørgsel på droneobservation

Selvom droner ikke endnu er så udbredte på byggepladser, er efterspørgslen ifølge Drone-Observation stigende.

”Brug af droner gør rigtig mange ting nemmere på byggepladser. Vi får flere og flere henvendelser fra folk i rådgiver- og entreprenørbranchen, der har brug for certificerede dronepiloter til specifikke droneopgaver som renoveringsprojektet i Kødbyen. Det er helt sikkert kommet for at blive,” siger certificeret dronepilot Michel Søndergaard fra Drone-Observation.

Skepsis vendt til værdi

På trods af de mange fordele har droneobservationen også mødt udfordringer.

”Vi har haft nogle praktiske problemer med vind og vejr og restriktioner på droneflyvning i byer. Men her har vores projekt været heldigt, i og med at Kødbyen ligger i en ’lomme’, der frit kan overflyves, da det tidligere nærliggende politihovedkvarter er nedlagt,” siger Mikael Almind Lund og forsætter:

”Nogle af de involverede i projektet var også skeptiske over for dronerne i starten. Nu oplever vi, at de ser værdien af den øgede gennemsigtighed. For dronerne tilbyder ikke blot dokumentation, men værdifulde observationer, der øger kvalitet, effektivitet og sikkerhed – og det kan alle mærke.”

Han ser en lys fremtid for droneobservation: “Dataene fra droner giver et fælles og gennemsigtigt arbejdsgrundlag, som sparer tid – og tid er jo penge i alle byggeprojekter,” Mikael Almind Lund.

Fakta

  • EKJ er som bygherrerådgiver på en del af renoveringen af den fredede Hvide Kødby, Flæsketorvet i København, i gang med at genskabe det originale udtryk fra 1934.
  • De fredede bygninger huser i dag blandt andet fødevaregrossisten Inco og en række restauranter, og netop de 10.500 kvm kvm står foran en større renovering, som Københavns Ejendomme er bygherre på.

Droneteknologi med varmefølsomme kameraer bliver i stigende omfang anvendt ved følsomme renoveringer af bevaringsværdige bygninger. Her er en drone i aktion over Kødbyen i København: Fotos: Drone-Observation.

EKJ arbejder som bygherrerådgiver med at renovere den fredede Hvide Kødby i København, hvor det gælder om at være detaljeorienteret og kunne forudsige de udfordringer, der kan opstå, når man renoverer en bygning for at genskabe det originale udtryk fra 1934.

Den fredede tyr i Kødbyen er blevet pakket ind i en specialdesignet beskyttelsesdragt af træ, plader og plastik. Indpakningen beskytter den porøse skulptur – skabt af Aksel Einar Utzon-Frank i 1933 – under det omfattende restaurerings- og renoveringsarbejde, som kødbyen gennemgår.