Mød Finn Oemig, miljøbiolog og fagchef i Miljø, Vej og Klima

Mød DGNB-rådgiver Mai Teofelius, der motiveres af byggebranchens bæredygtighedskapløb

Mai drømmer om at bidrage til de metoder, der sikrer os endnu mere bæredygtigt byggeri i fremtiden. Derudover er hun forsanger i EKJ’s band og en stor tilhænger af Roskilde Festival og dårlige onkel-jokes.

Hvorfor valgte du at blive ingeniør?

Det er spændende at være med til at finde de gode løsninger og få tingene til at gå op i en højere enhed. Fx skal vi også tage højde for økonomien, når vi foreslår en renovering, ligesom vi skal være sikre på, at bygningens tag rent faktisk får sol og er vinklet korrekt, hvis vi foreslår en løsning med solceller, og at den energimæssige gevinst overstiger den miljømæssige belastning ved at producere solcellerne. Jeg kan godt lide ingeniørkulturen, hvor man sætter en ære i at tænke logisk og fornuftigt – og vinde over udfordringerne. Det er nok også ret kendetegnende, at vi har en sudoku i kaffe-køkkenet, som vi går og løser i fællesskab.

Hvad lokkede dig til EKJ?

Det kan jeg faktisk takke mit praktiksted Wissenberg for. Jeg skrev mit afgangsprojekt om LCA (livscyklusberegninger) i deres bæredygtighedsafdeling, men da de ikke kunne tilbyde mig et fuldtidsjob, anbefalede de mig at tage fat i Mai Flemming Hansen (driftsstrategisk chef og afdelingsleder i Teknik, red.). Vi skulle egentlig bare drikke en kaffe, men det udviklede sig til en god jobsamtale, og jeg aflyste de andre steder, jeg var i snak med.

Hvad er det bedste ved at arbejde hos EKJ?

Diversiteten – både i forhold til faglighed, opgaver og mennesker. Som forholdsvis nyuddannet skal man jo finde sin egen vej, og her er det fedt, at der er mange forskellige kolleger, jeg kan gå til for at blive inspireret. Særligt ift. DGNB og bæredygtighed, hvor der jo stadig ikke er en 100% fast procedure, men fortsat meget udvikling på området. Det betyder også meget for mig, at vi er forskellige som mennesker, og at det er en meget social arbejdsplads med alt fra løbeklub og krea-klub til vinsmagning og Racketlon. Samtidig er vi heller ikke så mange, at man forsvinder i et hav af medarbejdere, så jeg synes virkelig, at EKJ’s størrelse (godt 250 medarbejdere, red.) er en stor fordel.

Hvilke opgaver fylder mest hos dig for tiden?

Jeg arbejder med DGNB-certificeringer af flere af vores projekter – bl.a. Solterrasserne i København, hvor vi hjælper med at omdanne et gammelt plejehjem fra 60’erne til et moderne botilbud til sindslidende. Her er min opgave at hjælpe med livscyklusberegninger (LCA), totaløkonomiberegninger (LCC) og energiberegninger. Derudover er jeg med i en gruppe, hvor vi indsamler vores erfaringer, udvikler nye metoder og systematiserer vores rapportering af LCA-resultater.

Du arbejder med bæredygtighed. Hvad går det arbejde ud på som ingeniør?

Vores opgave er bl.a. at dokumentere, at projektet rent faktisk lever op til de bæredygtige standarder, men også at afsøge bæredygtighedspotentialet og rådgive om alternative løsninger fx ved at udføre indledende bæredygtighedsscreening af projektet. Det spændende ved det bæredygtige område er, at det er et område i rivende udvikling, hvor der er mange måder at gøre tingene på, og hvor det drejer sig om at gøre noget ret diffust meget målbart. Det giver bare mening på et højere plan, fordi byggeri og drift af bygninger er ansvarlig for så stor en del af verdens CO2-udledning. Der er virkelig mange kræfter – både politisk og i branchen – der gerne vil være med til at finde de gode løsninger, og det har startet lidt af et kapløb, som er fedt at være en del af.

Trives du godt med opgaver, hvor du selv skal være med til at finde løsningen?

Jeg er blevet god til at omstille mig igennem de sidste 10 år, hvor jeg har prøvet utrolig mange ting: Jeg har bl.a. gået på idrætshøjskole, været værnepligtig, arbejdet som skiguide, lærervikar og boet på Færøerne (Mai er halvt færing, red.), inden jeg startede med at læse til ingeniør. Så jeg er ret vant til at finde min egen vej.

Hvad er din drømmeopgave? 

Jeg kunne godt tænke mig at arbejde på de mere eksperimenterende projekter, hvor vi skal udforske nogle af de løsninger, der kan få os til at bygge mere bæredygtigt. Det kunne fx være projekter, hvor vi undersøger, hvordan vi kan begrænse materialespild, så man fx laver præfabrikerede konstruktioner på millimetermål, eller opretter materialebanker, så materialerne fra en nedrivning ikke står ude i regnvejr, men bliver opbevaret under ordentlige forhold, så de kan bruges igen. Generelt er jeg meget interesseret i spørgsmålet om, hvordan vi kan genbruge flere materialer. Lige nu er jeg et sted, hvor jeg bare gerne vil have en masse erfaring, men på sigt kunne jeg godt tænke mig at arbejde med bæredygtighedsledelse og fx stå i spidsen for at transformation af gamle bygninger.

Hvilken samfundsudfordring synes du – set med faglige briller – at det er vigtigt at vi får taget hånd om?

Vores overskridelse af de planetære grænser. Vi ved jo godt alle sammen, at den er helt gal, men det er som om, at vi går og venter på, at der er en voksen, som kommer og river plasteret af.

Hvad laver du, når du har fri?

Jeg øver bl.a. med EKJ’s band hver onsdag efter arbejde. Vi havde vores debut til julefrokosten sidste år, som blev modtaget med stor begejstring. Vi griber jo hver en mulighed for at optræde, og næste job bliver vores western fredagsbar, hvor vi er i gang med at øve nogle country-sange. Derudover elsker jeg ski, vinterbadning, festivaler og koncerter – jeg har været på Roskilde festival mere end 15 gange. Jeg drømmer også om at bestige Kilimanjaro, og jeg kan generelt god lide noget fysisk udfordring. Sidste år deltog jeg i forhindringsløbet Nordic Race, og i år gør jeg det med kollegaerne i personaleforeningen.

Færdiggør sætningen “hvis du kendte mig bedre, ville du vide at … 

Jeg har en svaghed for dårlige onkel-jokes og skydevåben. Efter min værnepligt i forsvaret tog jeg jagttegn, men jeg har desværre ikke praktiseret det siden, da det er en temmelig omkostningsfuld hobby. Min kollega og jeg har dog arrangeret en tur med personaleforeningen, så vi kan komme på skydebane og skyde lerduer.

Vil du være en del af EKJ?

Se hvilke stillingsopslag vi har på vores karriereside.