april 21 2021 0Comment

Team Cobe vinder Jernbanebyen

Team Cobe vinder foran fire stærke teams fra ind- og udland og skal nu tegne helhedsplanen for Københavns nye bydel mellem Vesterbro, Kgs. Enghave og Teglholmen.

Vinderteamet består af Cobe, Arcgency, Urban Creators, 103 Rådgivende Ingeniørselskab, Metropolitan Metaculture, Mark Vacher, Sandra Lori Petersen og EKJ.

Det er DSB Ejendomsudvikling og Freja Ejendomme, der udvikler det 365.000 kvm store område og første spadestik forventes i 2023.

Unik grøn transformation

Vi er i EKJ i den grad stolte af at være en del af holdet og glæder os til at transformere Jernbanebyen til en grøn og bæredygtig bydel med mennesker og natur i centrum.

“Vi udviklede en unik transformation af området under overskriften ”På sporet af en nye bydel”. Samarbejdet mellem de mange forskellige fag i teamet var forbilledligt, og vi udviklede projektet i dyb respekt for områdets historie, de fredede bygninger og kvarterets subkulturer. Det har glædeligt ramt bygherrernes hjerte,” fortæller Finn Oemig, fagchef og projektleder EKJ Miljø.

Bilfri bydel

En bærende idé er at skabe Københavns første (næsten) bilfrie bydel, hvor bydelens indretning understøtter et hverdagsliv uden behov for at eje og benytte bil. De flotte værkstedshaller skal fleksibelt rumme ny lokalproduktion, markedshaller og events. Byrum udvikles til attraktive grønne og rekreative frirum med plads til udeaktiviteter, hvor byrumsdesignet samtidig understøtter biodiversitet. Dertil rummer vinderprojektet muligheder for at bygge højt visse steder i området, hvor bygherrernes ønske til det kommercielle element er imødekommet.

Plads til historien

Området bærer i dag også præg at være et område for alternative eksistenser, små virksomheder og iværksættere og denne udvikling vil i særdeleshed blive understøttet i projektet. Området er en helt særlig tidslomme, hvor svedige mænd de sidste 100 år har arbejdet med at vedligeholde og reparere store lokomotiver og vogne, der har kørt gods og passagerer rundt i Europa. Lokomotivværkstedet og vognværkstedet på i alt 25.000 m2 (mere end 3 fulde fodboldbaner) er et af de mest fascinerende steder i byen og repræsenterer de største industrielle rum, der er tilbage i København.

“Det er også en lidt mystisk og spændende bydel, som mange Københavnere ikke kender. Men det kommer de til nu,” fortæller Finn Oemig.   

Vores bidrag

EKJ vil bidrage med vores ekspertise i klimatilpasning, optimering af regnvandssystemet i relation til biodiversitet, ressource-kortlægning samt DGNB. Vi vil også arbejde med lavenergi og integrering af energiproduktion i facader og på tage samt håndtering og brug af forurenet jord. Vores aftryk i projektet ligger i detaljerne, hvor vi understøtter robustheden i projektets klimatilpasning, transformationen af bygningerne, jordhåndteringen og bygningernes energioptimering.

Vi glæder os til samarbejdet!

Pressen skrev..

Rendering: Cobe